Eerder sprak ik al over dat detoxen een never-ending proces is. Er is dus no such thing als detox sapkuren. Jouw lijf ontgift 24/7.
Als het daar de tijd, en de nodige tools voor krijgt natuurlijk.
In ons lichaam wil detoxen eigenlijk zeggen dat je vetoplosbare stoffen water-oplosbaar moet maken en ze dan pas kunt kwijtspelen.
Het is dus zo dat vetoplosbare stoffen veeeeeel schadelijker voor ons zijn dan water oplosbare stoffen, simpelweg omdat onze celwanden uit vet zijn opgebouwd en niet-vetoplosbare stoffen onze cellen dus niet binnen geraken.
De beste manier om zo weinig mogelijk stapeling te krijgen van afvalstoffen is door zo weinig mogelijk vet depots op te bouwen.
Nu dat ‘water-oplosbaar’ maken, is stapsgewijs proces waarbij veel tools nodig zijn.
Deze tools zijn noodzakelijke co-factoren van de enzymatische afbraak-reacties.
Bekijk het als materialen of gereedschap.
Je kan geen oude schuur uit elkaar halen zonder een zaag, een hamer en een paar handschoenen
Transformatie
Eerst is er fase 1 waarbij enzymes de schadelijke stoffen van structuur gaan veranderen. Dit proces gaat eerder traag en heeft veel cofactoren nodig. Noodzakelijke tools om fase 1 te kunnen doorstaan zijn vitamine A, B2, B3, foliumzuur, vitamine C, vitamine D, vitamine E, de omega-3 VZ, magnesium, selenium, zink, koper, ijzer en calcium.
Geen detox zonder deze materialen in je lijf.
Als stap 1 is doorlopen, pas dán kan fase 2 detox starten.
Belangrijk te beseffen hier is dat na fase 1 de ‘tussen-producten’ vaak nóg schadelijker zijn dan de originele stof. Ze kunnen neurotoxisch zijn, je kan er bvb. hoofdpijn van krijgen of schade kan optreden aan omdat deze moleculen nogal reactief kunnen zijn.
Het is dus van groot belang dat vooral fase 2 snel kan verlopen en dat beide fasen mooi gecoördineerd op elkaar kunnen starten.
Conjugatie
De tweede stap in onze detoxificatie is the crucial one en een samenspel van verschillende mogelijke mechanismen. In deze fase wordt er een verbinding toegevoegd aan een groepje moleculen om ze zo beter wateroplosbaar te maken en ze uiteindelijk uit te scheiden.
Deze fase kan zijn het toevoegen van een methyl (CH3) groep, het toevoegen van een zwavel groep (sulfatie),...en er zijn nog andere mogelijkheden.
Bij detoxificatie komen er erg veel reactieve moleculen vrij. de zogenaamde oxidanten, of 'oxidatieve stress'. Deze reactieve zuurstofmoleculen kunnen onze omringende weefsel gaan beschadigen. Het is dus belangrijk dat deze oxidanten binnen de perken gehouden worden en dat doen de anti-oxidanten.
Onze master anti-oxidant is glutathion. Een zwavelverbinding die ons lichaam nodig heeft om te kunnen detoxen zonder schade.
Zonder teveel op deze mechanismen afzonderlijk in te gaan, onthou dat er voor fase 2 vooral veel zwavelhoudende aminozuren nodig zijn, B vitamines, en mineralen.
Look en ajuin zijn de sterspelers hiervoor én kruisbloemige groenten.
Ook van belang is dat de oxidatieve stress mee gereguleerd kan worden door een signaalstof dat we NRF2 noemen, i.e. Nucleair transcriptiefactor 2.
NRF2 is dé sleutel om jouw ontgifting mooi te organiseren.
Het geweldige is dat we de activatie van NRF2 zelf kunnen sturen met behulp van bepaalde voedingsstoffen en door bepaalde leefstijl interventies!
That is what intermittent living is all about!
De juiste triggers implementeren om bepaalde key players in ons lichaam terug uit hun barakken te halen.
En zo jouw dagelijkse detox mechanismen te herstellen zodat jij, ondanks de enorm vervuilde maatschappij waarin wij dagelijks leven, toch dagelijks kan shinen
コメント